Cliff house chowara kerala

cliff house chowara kerala

Mike Manwaring, Home Owner. Client Mike Manwaring Project Details 14,000 sq. Project Details 14,000 sq. Photographer Bharath Ramamrutham.

cliff house chowara kerala

Apart from a dramatic piece of design that lunges itself towards the view, the Architects have created a calm, flowing space unrestricted by walls and glass windows. I love its sense of spaciousness and Zen-like peace.

The Cliff House in Kerala

The rest is kept open and intelligently permeable to the elements. Ample overhangs were provided specially on the main roof to protect against the fierce western sun and monsoon rain.

cliff house chowara kerala

We designed the home keeping the180 degree panorama of the sea constantly in mind. The overriding canopy roof is clad on the underside entirely with eco-friendly timber that offsets with warmth the large expanses of kota flooring, concrete and polished cement.

Cliff House | By Khosla Associates Architects

A skewed sheer concrete wall 45m long supports a single triangulated canopy roof that lunges out towards the view. Bathrooms have open to sky courtyards that connect visually to the bedrooms, and furniture and accessories are kept to a minimal few so as not to stray from the natural environment and views.

On entering the house, the open plan voluminous foyer frames an ample infinity edge pool via portals and is flanked on either side by rooms connected on the upper level by a walkway.

cliff house chowara kerala

The response to the site was bold as we imagined the dramatic wall and roof bringing the sea, air and the sky in without barriers. Kerala, 2010. My key priorities were that the design had to be open to the elements. Only half of the 1,400 sqm of built area is actually defined by four walls.

cliff house chowara kerala

Since large expanses of glass would trap the heat in this environment, we devised a system of louvered wooden sliding and folding shutters for the doors and windows to let the sea breezes right through.